Tuesday, June 24, 2014

~ Pada Permulaannya~

Allah..
hampir m'hampiri 3 tahun berlalu..
dahulu kala..
diri ini pernah nekad tidak akan m'makainya..
walaupun berubah sekalipun..
al-maklum lar jenis b'fesyen katakan..


Labuh tudung itu bukan ukuran kpd IMANNYA..
doa ditembak semoga terus istiqamah..


On day ke bumi murabbi..
SMS p'hubung antara kami..
B : Ada join usrah x kt sna?
aku : ada tapi awal2 sem lar..then, lepas tu xad dah..
B : dengan siapa?
Aku : dgn kakak-kakak2 tudung labuh..
B : Sekarang?
Aku : dah xjoin..entah lar..
B : kita perlu m'cari, bukannya di cari..
Aku : susahlah kat cni..
B : kenapa x dekati kakak-kakak yg tudung labih 2? boleh ikut perubahan sekali..
Aku : susahlah xada k'kuatan lagi..lagi2 family entah support ke x..
B : b'sama mereka lah ada k'kauatan..cuba dekati mereka..
Aku : urm..InsyAllah..
B : kat sini ramai yg berubah, mula-mula dulu pakai tudung singkat je then bila berubah lagi baik dri yg ada..
kat sini muslimat jurusan enggering..cikgu lagi senang nak berubah..
Aku : insyAllah..mungkin suatu hari nanti..

(jentikan dari seorang sahabat m'buatkan diri t'fikir untk berubah..lebih kurang g2 lar dialog antra kami 1 ketika dahulu)


Masuk sem 3 dan sem 4..
m'jadi rexco biro ekonomi..
m'buatkan diri ini sentiasa m'jadi p'merhati setiap kali m''jaga "MINIMART"..
di dalam itu juga aku pernah bertekad..

Aku : kenapa orang lain senang je nak berubah??
tapi aku??.
andai suatu hari nanti aku berubah sekalipun..
aku akan pakai tudung bidang 50 sahaja dan xkan pakai tudung bulat itu..
nekad dalam hati ketika itu..
tetapi perancangan Allah itu kan t'baik..

tapi Alhamdulillah..
sem 3 dah b'jinak2 tidak m'ninggalkan stoking..
dan sem 4 b'jaya tidak m'ninggalkannya..
begitu juga dgn handsock..
tudung pun di turunkan..
tiada lagi fesyen yg pelik2...

pernah satu hari di dalam train..
time 2 tak pakai stoking..
tetapi, ada satu perasaan dan seram sejuk dkt kaki..
rasa lain sangat..
mungkin Allah nak jaga aku terus istiqamah tidak m'ninggalkannya..
then, nekad selepas itu tidak m'ninggalkannya..

Kemudian..
m'dapat berita bahawa di pilih m'jadi EXCO EKONOMI & KEUSAHAWANAN..
m'lalui kafarah sakitnya..
m'jadi diri ini untuk lebih ada k'kuatan untk b'hijrah..
m'masuki jalan m'cari keredhaan ini..
di kelilingi oleh sahabat-sahabat2 yg m'makai tudung bulat..

inilah masanya..
satu hari di bilik JMK..
b'sama si comel yg sedang m'jahit ketika itu..
m'luahkan perasaan kpdnya..
Aku : rasa nak pakai tudung bulat lar..(time 2 xada lar nekad, saja-saja sahaja)..
 K.LONG : Alhamdulillah..jom sekarang kita p beli nak??
terus ketawa dgn excitednya...

kemudian..
beli kain putih  tudung wt sendiri..
time 2 xnak buat labuh sangat..
1.25 meter mgkin..
rummte m'rangkap cik ifa..
b'sama housemate ketika itu..
m'bantu m'ngajar m'motong kain dan m'jahit
 dan hasilnya tudung yg pernah nekad tidak m'makainya dijahit sendiri..
Allahuakbar..

saat pertama kali diri ini m'makai tudung itu dan m'lihat dirinya di depan cermin..
SubhanaAllah..
tidak t'ucap dek kata-kata pun..
perasaan ketika itu m'lihat wajah sendiri di depan cermin m'makai tudung bulat t'sebut..
Alhamdulillah..3x..

sekarang..
tudung labuh m'rangkap tudung bulat itu still dipakainya sekarang..
senang, mudah dan cantik b'banding tudung2 yg lain..
dan hari-hari diri ini terus b'doa semoga terus istiqamah...

Tudung Labuh comelku..^__^


M'impas kenangan p'hijrahan..
Cik Sufi..
0901..
240614