Tuesday, January 29, 2013

SinergiKU

Dengan nama Allah YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG
selawat salam kepada junjungan NABI MUHAMMAD S.A.W dan kaum kerabatnya..

Alhamdulillah 3x..
hujung minggu baru-baru ini..
saya dan sahabat saya yg len telah m'join 1 program yg sangt b'manfaat kpda kami..
program itu adalah...

  INILAH DIA KEMnya..

Kem yg b'lnsung di  kem Saujana Asahan, Melaka
pada 25hb jan-27 jan 2013..

p'jalananan kami b'mula pada jam 7.45 pagi dari tnjung malim ke BTS  
then, ke Melaka Centre pada jam kira-kira hmpir pukul 2 thari..
seterusnya m'neruskn p'jlnn ke  tempat kem kira-kira 5.30 smpai disana...

AGAK2 APA YG SAYA DAN SAHABAT2 SAYA DAPAT DISANA YEA?

ok lar, mula-mula je kami rasa kami terus d'tembak oleh seorg abg long
beliau tanya kami jap ag nk wt p'sembhn ke boria nie pakai baju sama je..hehe3..
abe long WAN..

setelah malamnya slot b'sama Hilal Ashraf:
1. bile dy tnya ada x sesiapa yg baca tntng sirah raheeq al-makhtum??
hnya 2 orang shja yg angkat tngan..
sekali lagi rasa cm kendilnye apila slh seorg yg pernh bc gtaw apa itu Rahheq Al-mahktum 

2. keterangan tentang apa itu Sinergi??
Sinergi adalah 1+ 1 =3.
bukan 2..hehe3
 3 itu adalah hasil yg luar biasan yg d'lakukn oleh 2 orng yg b'gabung atas dasar k'imanan..

3. hasil p'gajaran yg sya dpt adalah hidup kita ini sia2 shja kalau kita ikut kitaran hidup biasa iaitu:
dilahirkan---> alam sekolah ----> alam u ----> alam p'kerjaan dan alam rumah tangga ----.> kemudia last kali mati..

kat cni nk gtaw apa matlamat kita dan apa yg kita telah sumbngkn kt Islam sepnjang itu dan apa k'jayaan kita yg luar biasa..

4. last kali ukhwah b'dasarkn k'imanan akan kekal ke syurga dan yg penting untuk misi dan matlmaat yg bijak contohilah tokoh Islam yg  dimaksudkan oleh Rasulullah s.a.w iaitu SULTAN MUHAMMAD AL-FATEH..

DI dalam kem ini saya dapat m'genali dna m'ganggumi bakat-bakat pengurusan dan kepimpinan urusetia dan sahabat2 yang len dri IPT len..

seorang hamba Allah m'rangkap slh seorang abe long yg m'punyai akhlak yg indah..
wajahnya yg suci kadang-kadang m'buat saya sendiri berasa segan dengannya..
kata-kata dan p'buatannya yg sopan..
ibarat saya spt lelaki dan dia perempuan..
seolah-olah seorg lelaki m'lihat seorg muslimah solehah..

setiap kali t'pndang  akan raut wajahnya
saya t'detik di hati adakah org melihatku juga akn berasa dekat dgn Allah s.w.t??

Abahku sayang..
seorang yg amat d'kagumi..
seorg kem komander yg luar biasa yg pernh jumpa dri kem yg len..
dlm dy b'suka ria rupa2-rupanya 1 rahsia yg t'simpan di sudut hatinya yg dipendam dan kadang-kadang dia tidak mahu m'ingatinya...

Abe long Lokman..
gelagatnya yg m'buatkn sentiasa mahu t'senyum..
kata-katanya macam AZWAN ALI pun ada..
tinggi lampai orgnya..
bnyk bakat yg t'pendam..

pengarah program k.long syu..
tetapi sebnrnya adik dariku..
kecik molek orgnya..
kata-kata seindah orngnya..
diam2 aku amat kagum dengannya..
aku sendiri belum dapat laksnakan progrm sehebat itu..
apatah lagi m'jadi p.program..

k.long2 yg len..
yg m'jaga kami
yg amat berat tentg salah seorg dari kami..
t'sentuh hati apbila slh seorg b'kata:
"semoga ukhwah kami sampai ke syurga"
dan slh seorg menangis..
amin2..
kami sememangnya b'sahabat hingga ke syurga..


sahabat2 yg dari pelbagai IPT..
b'kongsi ilmu dan p'dapt..
macam2 ragam dan karenah yg ada..

banyak sangat lar nk cite 1 persatu..hehe3..
walau apa2 pun memori itu xkn kami lupankan..
kem yg m'gukuhkan lagi tentg ukhwah yg t'jalin..
b'hrp sgt2 kesinabungan kem sinergi siri ke 3 diadakan..
semoga Allah permudahkan..

1+ 1 bukan 2 tapiiiii 3..
sinergku..
Dakwah tanpa sempadan..
Ukhwahfillah kekal jalinan...
Amin..

Maaf salah silap segalanya..
AllahuAlam...

semoga b'temu lagi..